Rondje om de plas #2

U staat nu aan de rand van de Plas van Poot.

foto situatie paadje langs de plas
bankje bij de plas van poot

Achter het hek ziet u de Plas van Poot liggen. De Plas heeft een lange geschiedenis die in 1930 begon. De Plas was toen nog geen water, maar een stuk grasland waar koeien op graasden. Hun melk ging naar de boterfabriek Brinkers. Zoetermeer was in die tijd een boterdorp en die boter was een belangrijk ingrediënt voor de Haagse hopjes.

Zandwinning
Rond 1933 is men begonnen het grasland af te graven. Het zand wat daarmee werd gewonnen, werd voor de aanleg van de snelweg A12 gebruikt. De A12 is de oudste autosnelweg van Nederland. Daar waar het zand verdween, ontstond water en dat werd een hele diepe plas met delen tot wel 11 meter diep! Vanwege die diepte is er voor de veiligheid van mens en dier een hek omheen geplaatst, dat er tot de dag van vandaag nog staat en ook blijft staan.

Arie Poot
Hoe kwam de Plas aan haar naam? In eerste instantie stond de verwaarloosde plek met het meertje bekend als de “Ballastput”, vernoemd naar het bedrijf Ballast dat de zandwinning voor de A12 had verzorgd. In 1942 ontdekte ene Arie Poot uit Rotterdam het stukje vergeten wildernis. Hij kocht het in 1943 en plantten er 18.000 wilgen op. Net als zijn project in Schiedam wilde hij ook hier een recreatieplas met zonneweides maken. Dat mislukte, want voordat hij zijn plan kon uitvoeren, overleed hij bij een auto-ongeluk.

Natuurkerngebied
Het landgoed Plas van Poot werd in 1955 verkocht aan Klaas Hagoort, die weer een deel ervan aan de fabriek van Brinkers verkocht. Klaas woonde in Brussel en was fotograaf en maakte reclamefilms. Het huis aan de Plas werd door hem en zijn gezin als vakantiehuis gebruikt. Ze woonden immers in België. Aan de overkant van de Plas liet hij nog een huisje voor de tuinman bouwen. In 1957 is het huis dat Arie Poot had laten bouwen, afgebroken en is er een rietgedekt landhuis voor in de plaats gekomen. Een kleindochter van Klaas woont sinds 1974 in Nederland en sinds 1980 in Zoetermeer. Onlangs heeft zij een excursie bij de Plas bijgewoond en sindsdien heeft zij contact met de huidige bewoners van het huis aan de Plas, waar nog familie van Klaas woont.

De vrienden van de plas van Poot
De bewoners zijn zeer begaan met de Plas en haar flora en fauna en hebben daarom de Vrienden van de Plas van Poot opgericht. Eind 2018 krijgt de Plas van Poot een beschermde status als natuurkerngebied. Kijk voor informatie over de Plas van Poot op www.plasvanpoot.nl.

Deze mooie plas willen we graag behouden, dat kost geld. Doneer ons €5 via deze qrcode.

Scroll naar boven