Rondje om de plas #3

Locatie 3, Onze Aalscholvers

Kijkt u naar de plas, dan kunt u een grote, voor het oog zwarte watervogel zien. Dit is een aalscholver, die hier op de schiereilandjes en oevers in wilgenbomen broedt. Het hek rond de plas biedt deze kolonie, die uit zo n 65 broedparen bestaat, bescherming tegen mensen en roofdieren.

Viseter
De aalscholver is een viseter, hij eet zo n 500 gram vis per dag. Hij vangt zijn vis in de plas of in de omliggende wateren en kan daarbij wel tot 11 meter diep in het water duiken. Na de duik laat hij zijn verenkleed weer drogen, waarbij hij zijn vleugels wijd heeft. Het broedseizoen van de aalscholvers begint al vroeg. Al in december maken de vogels, die monogaam zijn en dus hun leven lang dezelfde partner hebben, hun nesten op orde. Ook verandert hun verenkleed; de wangen en dijen worden wit beverderd en de kruin en nek van zilverwitte manen voorzien. De onbevederde keel kleurt dan geel. Dit broedkleed verdwijnt in de loop van het broedseizoen.

Lang broedseizoen
De kolonies maken in het broedseizoen veel geluid. Een aalscholversnest telt meestal 3 tot 4 eieren, die er 27 tot 31 dagen over doen voordat de jongen uitkomen. Daarna blijven de jongen nog zo n 50 dagen op het nest voordat ze uitvliegen. Tot in de maand augustus blijft het nest nog in gebruik. In september is het broedseizoen dan echt voorbij. Alhoewel de vogels de plas niet verlaten. De aalscholvers zijn geen trekvogels die tijdens de winters in het zuiden verblijven.

Vogelkijkschermen
De aalscholver is een mensschuwe vogel. Om toch een beter en vooral mooier zicht op de plas te hebben, willen de Vrienden van de Plas van Poot meerdere vogelkijkschermen rondom de plas realiseren. Hiervoor is geld nodig. Naast aalscholvers kun je hier ook ijsvogels, reigers, ganzen en andere vogelsoorten zien. Kijk voor informatie over de Plas van Poot op www.plasvanpoot.nl.

Vrienden van de Plas
De Vrienden van de Plas willen deze unieke Aalscholverkolonie (de enige binnen stadsgrenzen, waar jongen ook daadwerkelijk volwassen worden) graag behouden, dat kost geld. Doneer ons €5 via deze qrcode.

Scroll naar boven