Verslag vleermuizenexcursie tijdens de Nacht van de Vleermuis

Vleermuisexcursie tijdens de Nacht van de Vleermuis in het Van Tuijlpark

Zaterdagavond 26 augustus 2023 organiseerde de Vrienden van de Plas van Poot voor de eerste keer een vleermuisexcursie, waarbij ook actief “gevleerd” werd. Marga gaf een heldere uitleg over de negen voorkomende soorten in Zoetermeer. Ook had zij tekeningen op ware grootte van een vleermuis meegebracht. Zij vertelde dat vleermuizen actief worden als het donker is. Dan gaan deze zoogdieren met behulp van echolocatie op jacht naar insecten, die in de lucht vliegen.

Na deze “opwarming” gingen we met een groep van 17 belangstellenden het donkere bos in. Af en toe schenen we met wat licht van een zaklamp. Niet teveel, want dan verstoor je de vleermuizen. Vleermuizen kun je als mens niet horen. Hun geluidsfrequentie is te hoog voor het menselijk oor. Om hun ultrasone geluid op te vangen, heb je een bat recorder nodig. Door deze recorder vervolgens via een app met je smartphone te verbinden, kun je de vleermuis determineren. Determineren is een moeilijk woord voor soort bepalen.

Een uurtje “vleren” leverde vier soorten op, te weten de Gewone dwergvleermuis (Pipistrellus pipistrellus), de Ruige dwergvleermuis (Pipistrellus nathusii), de Laatvlieger (Eptesicus serotinus) en de Rosse vleermuis (Nyctalus noctula) op. Een prima score!

Wilt u ook eens komen “vleren”? Meld u zich dan aan voor de volgende vleermuisexcursie op zaterdag 28 oktober 2023 20.00 uur tijdens de Nacht van de Nacht, start bij Van der Hagenstraat 3, Zoetermeer. Ter informatie: vleermuizen houden in de winter een winterslaap die tot maart/april duurt.

Bron: zoogdiervereniging.nl
Scroll naar boven