Niet een, maar twee winnaars

Bij de plaatsing van de biodiversiteitstoren bij de Plas van Poot was een prijs uitgeloofd voor wie de leukste foto maakte van het vervoer. De prijs was een lekkere banketstaaf. 

De jury waren de vrienden van de Plas van Poot, en zij kwamen tot een bijzonder resultaat: niet een, maar twee winnende foto’s van twee verschillende fotografen staken met kop en schouders boven de rest uit. De prijzen zijn deze week door onze juryvoorzitter uitgereikt. 

Winnende foto Wilfried van de Eijnden

Wilfried van de Eijnden heeft een fotostudio in een oud schoolgebouw in Voorburg waar hij vaak te vinden is sinds hij met pensioen is.

Winnende foto Inge Duijsens

Inge Duijsens is lid van de fotoclub Diafragma in Leidschendam, waar zij zich in natuur en vogelfotografie kan uitleven. Zij heeft ook een eigen vogelhut in de tuin waar ze vaak in te vinden is.

Biodiversiteitstoren geplaatst aan de Plas van Poot

Op dinsdag 29 november 2022 is rond het middaguur de biodiversiteitstoren in het natuurgebied De Plas van Poot, aan de Bleiswijkseweg te Zoetermeer geplaatst. De toren, die 5 m hoog en 3 m breed is, vertrok vanmorgen rond half 11 vanaf de Meerpolder 1 te Zoetermeer. De firma Glijnis, die de toren gebouwd heeft, heeft het transport geregeld. Met een kraan is de toren aan de rand van de Plas van Poot op een betonnen plaat gezet.

De biodiversiteitstoren gaat een thuis bieden aan diersoorten die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Onderin de toren liggen strobalen die beschutting kunnen bieden, bijvoorbeeld aan egels. Het zal u niet ontgaan zijn, het gaat slecht met de egel in Nederland. Aan het gaas worden vogelkastjes voor o.a. Koolmees, Pimpelmees en de Grote Bonte Specht gehangen. De zolder is geschikt gemaakt voor vleermuizen en zal tijdens het voortplantingsseizoen gedeeltelijk tot wel 39 graden Celsius verwarmd worden. Dit alles om het de negen soorten vleermuizen die Zoetermeer rijk is, zoveel mogelijk, naar de zin te maken.

Bovenop de zolder is een uilenkast geplaatst. Uilen lusten wel een vleermuisje, maar de toren is zo gemaakt dat de kansen om een vleermuisje te verschalken zo klein mogelijk zijn gemaakt. De vogels kunnen niet bij de uitvliegopeningen, en als vleermuizen eenmaal vliegen zijn ze niet meer zo’n makkelijke prooi.

Dit project is tot stand gekomen door de inzet van de vrienden van de Plas van Poot, de Vogel- en Natuurvereniging Zoetermeer, de Gemeente Zoetermeer, de Gemeenteraad: Het is heel mooi om te zien hoe links en rechts elkaar vinden onder het motto “natuur is niet van links of rechts, natuur is van ons allemaal!” Onze hartelijke dank gaat uit naar de Fa. Glijnis die met hun kennis van en respect voor de natuur ons door dik en dun heeft gesteund bij de totstandkoming van dit project.

De volgende stap is om de toren te vullen met vogelkastjes en insectenhotels. Dit gaan we doen in samenwerking met gemeente, educatieve werkgroepen, scholen etc. De toren is niet toegankelijk, want het is een toevluchtsoord voor dieren, maar als jouw kastje er aan hangt, help je toch een beetje mee aan het vergroten van de biodiversiteit in Zoetermeer.

De biodiversiteitstoren is mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland, de gemeente Zoetermeer, de firma Glijnis en de Vrienden van de Plas van Poot.

Biodiversiteitstoren aan de Plas van Poot

De Provincie Zuid-Holland heeft een subsidie toegekend voor de realisatie van een biodiversiteitstoren aan de Plas van Poot.

Het doel van de toren is het aantrekken van andere soorten vleermuizen, vogels en zoogdieren die het bijzondere Natuurkerngebied diverser maken.

Firma J. Glijnis B.V. uit Zoetermeer heeft de opdracht gekregen om de toren te bouwen. Door de subsidie en de sponsoring van Firma J. Glijnis is het zover dat de toren in de laatste week van november geplaatst wordt.

Verdraagzaamheid

Aan de Plas van Poot leven de Aalscholver kolonie en de Blauwe Reiger kolonie verdraagzaam naast elkaar. Beide kolonies brengen ieder jaar hun jongen aan de plas groot.

Radeloos Vosje

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Deze vos wilde graag gans eten, maar ja, toen kwam het hele ganzenleger op hem af. Ja, wat moet je dan doen? …..

Bleiswijkseweg

De Grauwe Gans heeft in de zomer een periode van zes weken dat het verenkleed wordt vervangen. Dit betekent dat de dieren deze weken niet kunnen vliegen. Ze verblijven daardoor op en rondom De Plas van Poot. Hierdoor kom je grote groepen Grauwe Ganzen tegen op en langs de Bleiswijkseweg met alle gevaren van dien.

Bovendien is de Bleiswijkseweg voor alle dieren een gevaar die komen aanvliegen/aanlopen.

Blauwalg bedreigt de plas

Blauwalg is een jaarlijks terugkerend probleem, ook op De Plas van Poot. Blauwalgen zijn geen algen maar bacteriën. De meeste soorten zijn blauwgroen van kleur. Overlast door blauwalgen ontstaat meestal bij warm weer in voedselrijk water. De blauwalgen groeien namelijk optimaal bij een temperatuur tussen 20 en 30 ºC, bij nog hogere temperaturen groeien ze harder. Blauwalgen komen vooral voor in zoet stilstaand water zoals vijvers maar ook in zwemplassen.

Blauwalg veroorzaakt in De Plas van Poot met name sterfte bij diverse eenden soorten en nijlganzen.

Aalscholvers

Kijk die aalscholvers het druk hebben met hun jongen…..

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Vossen

Het kan zomaar gebeuren dat je aan de koffie zit en dat er ineens een vos langskomt. De ganzen hebben het allemaal al lang gezien, die zijn het water op gevlucht, behalve die ene, die laat zich niet kennen, die dreigt gewoon met zijn vleugels. En wat denk je? Valt de vos aan?