De dierenflat is geopend!De Vrienden van de Plas van Poot bedanken

Gemeente en gemeenteraad

Wat is een dierenflat?

Een dierenflat, oftewel een biodiversiteitstoren, is een flat waar dieren in kunnen wonen. Konijnen, muisjes, egeltjes, hermelijntjes, marters, maar ook wilde katten, vogels, vleermuizen, ze zijn allemaal welkom! Het is niet de bedoeling om de toren te beklimmen, daarmee zouden we teveel verstoren. We komen zelf ook zelden in de buurt van de toren, want ook wij willen niets verstoren. De dieren jagen zelf op hun voedsel, en sommige dieren worden dan voedsel voor anderen. 

Het doel van de toren is het aantrekken van andere soorten vleermuizen, vogels en zoogdieren die het bijzondere Natuurkerngebied de Plas van Poot diverser te maken.


De indeling van de flat

De dierenflat bestaat uit een hooiberg met drie verdiepingen. 

Begane grond: bevat hooibalen waar grondgebonden zoogdieren makkelijk holletjes kunnen maken. 

Verdieping 1: bevat hout voor schuilgelegenheid voor allerlei dieren, maar ook insecten. De zijkanten bieden plaats voor insectenhotelletjes. 

Verdieping 2: de zijkanten bestaan uit hekwerk voor vogels en planten. Op de houten plaat worden planten gezet die insecten aantrekken en schuilgelegenheid bieden aan allerlei soorten.

Verdieping 3: vleermuizenzolder. Het is er droog en er is slaapruimte. Een wens is om hier een warmtebron te plaatsen zodat de vleermuizen die warmte nodig hebben ook gebruik kunnen maken van de toren.   
Vleermuizen

Beelden van de vleermuizenzolder. Deze is nu leeg en donker. Het kan wel even duren voordat de vleermuizen hierin geïnteresseerd zijn.

Beelden van rosse vleermuizen die een boomholte verlaten. Met de dierenflat hopen we ze een nieuw plekje te geven en hopen we meer soorten vleermuizen aan te trekken.

Wij staan klaar voor een interessante zomer. Laat de dieren maar komen!

Scroll naar boven